Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica - GRUMETS

Històric de Notícies

Presència de Grumets al 16è Fòrum TIG-SIG

El passat 14 de desembre tingué lloc a Barcelona el 16è Fòrum TIG-SIG, organitzat anualment per l'Associació Catalana de Tecnologies de la Informació Geogràfica, enguany amb el lema OpenGeoData. Xavier Pons (UAB) va participar en el Fòrum en una Conversa sobre els beneficis i els perills del món "Open", juntament amb la Sra. Lourdes Muñoz, del capítol BCN de la fundació Open Data. El fòrum permet retrobar-se o conèixer actors a Catalunya d’empreses consolidades o emergents, d’administracions grans i petites i d’institucions de recerca dedicades a la informació geogràfica.

16-12-2017

Publicat nou número de la revista GeoFocus

Ja està disponible un nou número de la revista GeoFocus, editada pels Grumets. Es tracta del número 20, que podeu consultar en el següent enllaç:

https://www.geofocus.org/index.php/geofocus/issue/view/23

Esperem que sigui del vostre interès!

31-12-2017

Nou treball de Grumets a Forest Ecology and Management

La revista indexada Forest Ecology and Management acaba de publicar un article sobre dinàmica forestal elaborat per Grumets. El treball, titulat Factors affecting forest dynamics in the Iberian Peninsula from 1987 to 2012. The role of topography and drought, és signat per Juan José Vidal-Macua, Miquel Ninyerola, Alaitz Zabala, Cristina Domingo-Marimon i Xavier Pons, i analitza el paper dels factors estructurals i la influència de l'ocurrència de períodes secs en l'evolució dels ecosistemes forestals en àmplies zones de la franja mediterrània de la Península Ibèrica. L'estudi proporciona sòlides evidències que la sequera té un paper important en la disminució de les coníferes i l'expansió de les espècies de fulla ampla, que podrien convertir-se en espècies dominants en moltes zones de la Mediterrània si es compleixen les previsions del model climàtic.

L'article està disponible en accés obert: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037811271730960X

18-10-2017

Presència de Grumets a la propera Geo Week 2017 a Washington

Els Grumets Joan Masó i Ivette Serral (CREAF) seran la propera setmana a Washington DC per atendre el XIV GEO Plenary i els actes paral·lels i exhibicions organitzats. L'anomenada Geo Week 2017 tindrà lloc del 23 al 27 d'Octubre i la presència de Grumets serà rellevant. Consulteu aquí els actes on podreu trobar-los.

18-10-2017

Segon premi per a Grumets en una Hackaton d'INSPIRE

Els Grumets Joan Masó (CREAF) i Alaitz Zabala (UAB) van aconseguir el passat 5 de setembre a Kehl (Alemanya), en el marc de la conferència anual INSPIRE Conference 2017, el segon lloc en la Hackaton “INSPIRE Hack 2017”, amb un projecte destinat a millorar les dades d’INSPIRE mitjançant la col.laboració dels usuaris, a través de la generació de valoracions. El projecte va competir amb 10 altres projectes internacionals, tots ells destinats a incorporar nous tipus de dades o noves tecnologies a INSPIRE.

18-10-2017

MiraMon gratuït per a la comunitat educativa

El SIG i programari de teledetecció MiraMon, desenvolupat per Grumets, és ara gratuït per a la comunitat educativa espanyola i internacional. Després de 23 anys de constant evolució i millora, el MiraMon vol fer un pas endavant i esdevenir un referent internacional. Per aconseguir-ho, l’equip i el seu creador, Xavier Pons, han decidit que el MiraMon sigui gratuït des d’aquest setembre per a la comunitat educativa de tot el món: centres educatius, entitats vinculades i estudiants.

Aquest pas ubica el MiraMon entre els pioners dels software de teledetecció d’ús gratuït i afegeix l’eina a la llista de Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) que aposten per l’ús lliure.

MiraMon ha sigut tradicionalment molt usat en diverses instàncies de l'Administració catalana i d'altres regions d'Espanya i del Món, així com en nombroses Universitats, centres de recerca, instituts d'educació secundària i en destacats màsters i postgraus de SIG i Teledetecció. Amb l'objectiu de continuar fomentant el seu ús en el segment educatiu, MiraMon és gratuït ara per a estudiants i centres docents, o entitats adscrites a centres docents, de tot el món. Aquesta mesura suposa un pas important en la voluntat de MiraMon de convertir-se en un SIG d'ampli ús en docència i en activitats de formació i educatives a tots els nivells i suposa un element distintiu en el món del programari aplicat a la teledetecció.

Hem fet aquesta aposta amb la voluntat d’ampliar-ne el nombre d’usuaris, no només d’Espanya, sinó d’arreu d’Europa i del món”, comenta Xavier Pons, catedràtic de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador del CREAF, creador del MiraMon.

Amb aquesta decisió la nostra posició pionera de softwares aplicats a teledetecció des d’una plena integració SIG continua a través de la gratuïtat i ens afegim als altres SIG que ja ofereixen els seus programes sense cap cost”, conclou.

Descarrega aquí la teva llicència

29-09-2017

Tardor de congressos pels Grumets

Aquesta tardor arriba plena de congressos per als Grumets. Des de la presència al Geospatial Sensor Webs 2017 a finals d'agost fins al Congreso de la AGE a finals d'octubre, diversos Grumets presentaran aquesta tardor els darrers treballs del grup en esdeveniments nacionals i internacionals de rellevància. A continuació podeu consultar-ne els detalls i saber on trobar-nos els propers mesos:

  • Geospatial Sensor Webs GSW 2017 - 28-30 Agost - Munster (Alemanya)
  • Joan Masó - Sensor web as a vehicle to connect Citizens Observatories to GEOSS. The Ground Truth 2.0 case

  • SPIE Remote Sensing - 11-14 Setembre - Varsòvia (Polònia)
  • Cristina Domingo, Lluís Pesquer, Xavier Pons - On the interest of the spectral bands in automatic selection of high quality MODIS data through spatial pattern identification

  • 5th International Symposium on Recent Advances in Quantitative Remote Sensing RAQRS'V - 18-22 Setembre - Torrent (València)
  • Maria Mira, Miquel Ninyerola, Meritxell Batalla, Lluís Pesquer, Xavier Pons - Improving GIS-based monthly air temperature maps with satellite-derived land surface temperature
  • Maria Mira - On the measurement of TIR emissivity spectra using a field portable FTIR spectrometer: comparison of methods and improvements
  • Maria Mira - Monitoring evapotranspiration from remote sensing data for groundwater resources evaluation

  • XVII Congreso de la Asociación Española de Teledetección AET2017 - 3-7 Octubre - Murcia
  • Maria Mira, Miquel Ninyerola, Meritxell Batalla, Lluís Pesquer, Xavier Pons - Incorporación de la temperatura de la superficie terrestre obtenida desde satélite para la mejora de modelos predictivos de temperatura del aire
  • Joan-Cristian Padró, Xavier Pons, Ricardo Díaz-Delgado, Lluís Pesquer, Cristina Domingo, Òscar González-Guerrero - Uso de áreas pseudoinvariantes (PIA) para la corrección radiométrica, automática y coherente, de captaciones simultáneas Landsat-8 y Sentinel-2A.
  • Ricardo Diaz-Delgado - Discriminación espectral de macrófitos acuáticos característicos de la marisma de Doñana bajo diferentes condiciones mediante técnicas de machine learning.

  • XXV Congreso de la AGE - 25-27 Octubre - Madrid
  • Juanjo Vidal - Análisis de los factores que contribuyen a la transición de cubiertas arbustivas a forestales en el NE de la Península Ibérica (periodo 1987-2012).

05-09-2017

Participació de Grumets al Technical and Planning Committee de l'OGC a Delft

Durant la setmana del 20 al 24 de març està tenint lloc a Delft (Holanda) una nova reunió del Technical and Planning Committee de l'Open Geospatial Consortium (OGC). Com en passades ocasions, Joan Masó té una participació activa en aquesta trobada, en la que actua també com a representant d'altres Grumets. Podeu trobar-lo com a co-chair o com a participant en els grups de treball de Architecture DWG, Citizen Science DWG, Electromagnetic Spectrum DWG, Web Map Service SWG, OWSCommon SWG, OWSContext SWG, Hydro DWG i DataQuality DWG.

A més, durant aquesta setmana es debatrà l'aprovació com a Public Engineering Report dels següents documents amb participació de Grumets:

  • A077  OGC 16-049r1 Multi-Tile Retrieval ER (Aprovat al WMS.SWG)
  • DG003 OGC 16-050 Imagery Quality and Accuracy ER (Presentat per Alaitz Zabala i aprovat al DataQuality DWG)
  • A005-2 OGC 16-051 JavaScript, JSON, JSON-LD ER (Aprovat al Architecture DWG)
  • A062 OGC 16-122 (Geo)JSON User Guide (Presentat al Architecture DWG)
  • A073 OGC 16-052 OWS Context Capabilities ER (Aprovat al OWS Context.SWG)
  • A086 OGC 16-053r1 OWS Context JSON, JSON-LD and HTML5 ER (Aprovat al OWS Context SWG)
  • Podeu trobar més informació a la pàgina web de la reunió o seguir l'esdeveniment a través de Twitter.

    22-03-2017

    Grumets presenten la segona versió de l'Atles Climàtic Digital d'Andorra (ACDA)

    El passat 17 de gener els Grumets Miquel Ninyerola i Meritxell Batalla presentaren a Andorra la segona versió de l'Atles Climàtic Digital d'Andorra (ACDA), relatiu al nou període de referència 1981-2010, elaborat conjuntament amb el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (CENMA)
    La presentació va incloure una xerrada divulgativa amb dues parts diferenciades. Una primera sobre la metodologia i les característiques del nou ACDA, i una segona sobre els interessants usos i aplicacions que se n'estan derivant, donat que el propi Govern d'Andorra utilitza les dades de l'ACDA com a dades oficials. 

    Per a més informació podeu consultar la nota de premsa preparada per a l'esdeveniment.

    26-01-2017