Històric de Notícies
-
El 11 de novembre els GRUMETS participaran en el XIVè Fòrum TIG/SIG organitzat per l'ACTIG i l'ICGC sota el lema "L’estat de l’art de la geoinformació". Consulteu el detall de la participació aquí.
09:30 - 11:45. Sessió inaugural
Sra. Cristina Domingo. Un trinomi Big Data:Dades in-situ, modelització SIG i teledetecció.
15:30 - 16:30. BITSdeSIG 2015 (Part I)
Dr. Xavier Pons. 64 bits, BigData i altres reflexions des del MiraMon.
-
-
02-11-2015
Els GRUMETS participen a la XVI edició del congrés bianual de la AET amb diverses contribucions, comunicacions orals i la impartició del curs Automatización de la corrección radiométrica de imágenes Landsat amb un gran èxit de participació. El congrés ha tingut lloc a Sevilla durant els dies 21 d'octubre - 23 d'octubre sota el títol "Teledetección. Humedales y espacios protegidos", i MIRAMON ha format part del patrocini.
Així mateix, el grup ha participat en el 1r Simposi de zones humides (1st International Symposium of Wetlands), que s'ha celebrat en paral·lel a aquest mateix congrés. Consulteu el detall de la participació aquí.
També cal destacar que el Dr. Jordi Cristóbal ha rebut un dels premis als quatre millors revisors del comitè científic.
28-10-2015
-
Les imatges de satèl·lit permeten comprovar visualment l'afectació i l'abast del recent incendi forestal iniciat a Òdena i que ha cremat més de 1300 hectàrees des del passat diumenge 26 de juliol. El link inclou el fitxer límit de l'incendi estimat des de les imatges de satèl·lit.
-
28-07-2015
-
Els GRUMETS participen a l'edició 2015 de l'assemblea anual de la EGU amb diverses contribucions, entre elles la direcció i co-direcció de 6 sessions de treball. L'assemblea té lloc a Viena durant els dies 12 i 17 d'abril. Consulteu el detall de la participació aquí.
-
13-04-2015
-
El Diccionari de Teledetecció, actualitzat i disponible en línia
-
El Diccionari terminològic de Teledetecció, escrit per Xavier Pons, catedràtic del Departament de Geografia de la UAB i director del grup de recerca Grumets del CREAF i la UAB, i la investigadora Anna Arcalís, i publicat en paper a finals del 2012 per l’Institut Cartogràfic de Catalunya i Enciclopèdia Catalana, ha estat actualitzat i publicat a Internet de forma que és possible consultar-lo en línia a l’adreça http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197.
La posada al dia ha comportat la revisió de termes, particularment de plataformes i sensors posats en funcionament des de la publicació del Diccionari, tant pel que fa a característiques com a data de llançament o de finalització de servei, així com la incorporació d’algun terme nou que s’ha considerat prou consolidat com per ser afegit a les 3500 entrades de què disposava aquesta extensa obra, única en el seu camp per la completesa i actualització.
Una altra novetat és que en el mateix entorn de cerca a Internet és possible buscar alhora els termes en tots els diccionaris de temàtica relacionada també elaborats amb l’assessorament del TERMCAT , concretament en els de Cartografia (dels professors Rabella, Panareda i Ramazzini de la UB), en el de Sistemes d’Informació Geogràfica (del professor Nunes de la UAB) i en el de Fotogrametria (del professor Fra de la UnEx).
La consulta permet obtenir la traducció a l’anglès i el castellà i també és possible introduir els termes en aquestes llengües, a més d’en francès en el cas del de Cartografia.
Per exemple, si cerquem Landsat, obtindrem, en el resultat relatiu al Diccionari de Teledetecció, la data de llançament incloent el recent Landsat-8 (que ja va ser objecte de seguiment i notícia des del campus de la UAB) i la notícia dels seus nous sensors OLI i TIRS, que també poden ser cercats per conèixer les seves innovadores característiques.
17-03-2015
-
Els Grumets participen en un estudi sobre els 13 principals reptes que planteja el canvi climàtic a la Mediterrània
-
Gerard Moré i Xavier Pons han contribuït en un multidisciplinar article, publicat a Global Ecology and Biogeography que reflexiona sobre els 13 reptes científics principals per resistir al canvi climàtic a la Mediterrània. L'article ha tingut força ressò a diversos mitjans de comunicació. Podeu descarregar l'article aquí o llegir-ne un resum aquí.
11-03-2015
-
Els Grumets editen la revista GeoFocus des del passat setembre
-
L'assemblea del Grup de Tecnologies de la Informació Geogràfica de l'Associació de Geògrafs Espanyols (AGE) va ratificar el mes de juny passat l'encàrrec de traspàs de l'edició de la revista GeoFocus al grup Grumets per als propers 3 anys. La revista era editada anteriorment pel Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Madrid.
La revista GeoFocus (ISSN:1578-5157) és una revista científico-tècnica amb vocació internacional especialitzada en la ciència de la informació geogràfica i les seves diverses aplicacions. Es publica ininterrompudament, en format electrònic, des de 2001 i està oberta a contribucions de la comunitat científica internacional, essent una publicació de referència en l'àmbit dels desenvolupaments i aplicacions d'aquesta tecnologia. Des dels seus origens és una revista totalment d'accés obert, sense cost de publicació per als autors i de descàrrega íntegra i gratuïta dels continguts. Té com a idiomes fonamentals el castellà, el portuguès i l'anglès i a partir d'ara s'editaran dos números anuals.
-
La revista es troba indexada i resumida en un ampli número de bases de dades, directoris, portals científics i repositoris nacionals i internacionals. A través del portal de GeoFocus (https://www.geofocus.org/) es pot accedir als textos complets de la revista en format pdf. GeoFocus està patrocinada pel Grup de Tecnologies de la Informació Geogràfica de l'Associació de Geògrafs Espanyols i rep suport institucional i tècnic de RedIRIS (Red Española de I+D del Gobierno de España).
03-03-2015
-
Grumets organitza el proper Technical Committee de l'OGC i el Dia de la Interoperabilitat el 13 de març a Barcelona
-
El proper Technical Commitee de l'Open Geospatial Consortium (OGC), previst per al mes de març, tindrà lloc a Barcelona i serà organitzat per Grumets. Del 9 al 13 de març, els socis i membres de l'OGC mantindran les seves reunions internes a la seu de la Casa de la Convalescència, en una trobada patrocinada conjuntament amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i amb el recolzament de l'ILAF, el Fòrum Ibèric i Llatinoamericà de l'OGC. El Technical Committee (TC) és una de les 4 reunions internacionals presencials anuals que permeten a l'Open Geospatial Consortium (OGC) estimular el continu treball en l'elaboració d'estàndards. Els detalls de la propera convocatòria poden ser consultats aquí.
El mateix ILAF i l'Associació Catalana de Tecnologies de la Informació Geoespacial (ACTIG) organitzaran, per a l'últim dia divendres 13 de març, un Dia de la Interoperabilitat, dedicat a debats sobre estàndards OGC en clau nacional i regional, que tindrà lloc a la seu de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Els temes que es tractaran són els formats JSON i GeoJSON com a estàndards OGC, la fusió de taules TJS, el format Geopackage aplicat a La Rioja i els estàndards OGC i la meteorologia. Aquí trobareu l'agenda detallada: http://goo.gl/SJtFRl i aquí podeu registrar-vos per assistir-hi: http://goo.gl/forms/mcrPtSB7Uo.
-
23-02-2015
-
Els Grumets coordinen una xarxa de xarxes d'observació de la Terra
-
Aquest mes de febrer ha engegat el projecte europeu coordinat pels Grumets ConnectinGEO, destinat a coordinar les xarxes d'observació de la Terra amb les comunitats de ciència i tecnologia, el sector de la indústria, GEOSS, i Copernicus. L'objectiu del projecte és la creació d'una xarxa de xarxes d'observacions europea (ENEON), incloent observacions des de satèl·lits, aeroportades i in-situ, així com l'establiment d'una llista prioritzada de les deficiències crítiques dins de la Unió Europea en el marc de les observacions de la Terra i els models per a traduir les observacions en coneixement aplicat. La llista prioritzada inclourà les activitats d'investigació necessàries per solucionar aquestes llacunes. S'abordaran un ampli ventall de temes, des del clima, els recursos naturals i les matèries primeres, fins als emergents Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG) proposats per l'ONU, esperant augmentar la coherència de les xarxes d'observació europees i incrementar l'ús de les Observacions de la Terra per a avaluacions i previsions i en la planificació de futurs sistemes d'observació. La reunió inicial del projecte tindrà lloc els propers 18 i 19 de febrer a Barcelona.
-
6-02-2015
-
Arrenca el projecte FenoDato
-
El passat mes de gener va iniciar les seves activitats el projecte FenoDato, concedit a Grumets en la recent Convocatoria de ayudas para el fomento de la cultura científica, tecnológica y de la innovación de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). El projecte tindrà una durada d'un any i involucrarà el CREAF i el Departament de Botànica de la UAB en una iniciativa de ciència ciutadana, que pretén implicar el públic no especialitzat en la recollida d'observacions fenològiques a través de la plataforma Twitter. Les observacions seran agregades a una base de dades, complementada amb un mapa interactiu interoperable per representar les dades recollides en temps real. A més, es desenvoluparà un mecanisme de validació de les observacions a través d'una aplicació per a dispositius mòbils consistent en un joc on els usuaris hauran d'identificar espècies i fenofases (estats fenològics) primer per avaluar el seu criteri i posteriorment per comprovar la qualitat d'altres observacions. La idea neix de la sinergia entre la voluntat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d'ampliar la seva xarxa d'observadors i l'interès del CREAF i la UAB per contribuir al desenvolupament de tecnologies de la informació geogràfica per a la ciutadania. Al final de l'acció, el manteniment del desenvolupament serà transferit al SMC i el codi de la app es publicarà com a codi obert.
-
6-02-2015
-
20 anys del MiraMon
-
Aquest 2014, el MiraMon, el programari de SIG i teledetecció desenvolupat des del CREAF i la UAB, ha celebrat el vintè aniversari de la seva creació. Vint anys de vida, de mapes, de codi, de cursos, de cartografia, d’imatges de satèl·lit i aeroportades, etc. Durant aquests 20 anys, milers d’usuaris en desenes de països han confiat i han utilitzat el MiraMon en les seves activitats professionals i personals, generant idees, productes i resultats de gran interès i rellevància en diversos àmbits. Per celebrar-ho, es va organitzar, el passat 15 de desembre, la jornada “Apropant-te la geoinformació 1994-2014”. Podeu llegir una crònica dels actes aquí.
7-01-2015